5 gyors, egészséges finomság az iskolába
Az újabb tanév, újabb fejtöréseket okoz a kisgyermekes szülőknek az étkezés tekintetében is. Főleg ha a gyerkőc válogatós és a menzai ételt alig-alig fogyasztja el.
Fontos, hogy az őszi időszakban is, amikor a megbetegedések száma nő, több a náthás, megfázással küzdő gyermek, vitaminban és ásványi anyagban gazdag ételeket kínáljunk a kicsiknek és nagyoknak is egyaránt.
Ezért szeretnénk pár ötletet adni nektek, amelyek gyorsan elkészíthetőek, egészségesek és a gyerekek mégis jó szívvel fogják fogyasztani és nem kell az iskolai büfében elcsábulniuk, chipsnek, zsíros pékáruknak, ha éhesek.
Joghurt mártogatós répával
- 1-2 nagyobb répát pucoljunk meg, vágjuk vastagabb csíkokra. 3 dl joghurtot keverjünk el sóval valamint ízlés szerinti fűszerekkel.
- Elvivős dobozba, külön tároljuk.
Túrókrémes teljes kiőrlésű zsemle retekkel
- 3-4 evőkanál túrót keverjünk ki sóval, őrölt köménnyel, snidlinggel és petrezselyemmel. Akár kevés pirospaprikát is szórhatunk hozzá, hogy ne legyen túl "fehér" színe.
- A teljes kiőrlésű zsemlét vágjuk félbe, kenjük meg a krémmel, majd karikázzunk rá 3-4 kisebb retket. Mellé is tálalhatjuk.
- Szalvétába, vagy alufóliába csomagolva vihetik is reggel az iskolába.
Banánpalacsinta
- Egy nagyobb, érett banánt törjünk krémesre, majd 1 tojással és 4-5 evőkanál zabpehellyel keverjük el és 1 kiskanál sütőport is adjunk hozzá.
- Serpenyőben, kisebb palacsintákat süssünk a tésztából. Mindkét oldalát 2-3 percig süssük, amíg aranybarna nem lesz.
- Kínáljuk házi, cukormentes lekvárral, friss gyümölcsökkel vagy 1-2 teáskanál cukormentes mogyoróvajjal megkenve.
Éjszakai kakaós zabkása
- 50-60 g zabkását öntsünk fel 2-3 dl tejjel, ízesítsük 1-2 mokkáskanál holland kakaóporral, fahéjjal, és egy kiskanál mézzel.
- Tetejére karikázzunk banánt, fügét vagy bármilyen gyümölcsöt, amit otthon találunk és tegyük a hűtőszekrénybe egy éjszakára.
- Reggel már csak ki kell venni a hűtőből és indulhat is a nap!
Mozzarella-paradicsomos melegszendvics, házi paradicsomos pestoval
- A mozzarellát valamint a paradicsomot is karikázzuk fel nagyjából egyenlő méretűre.
- A pestohoz egy kis marék fenyőmagot daráljunk krémesre, majd 1 evőkanál sűrített paradicsommal ízesítsük. Fűszerezzük oregánóval, bazsalikommal és fokhagymával.
- Kenjünk rá 1 szelet teljes kiőrlésű, vagy bármilyen rostdús kenyérre, tegyünk 2 karika sajtot és 2 karika paradicsomot. Ha kész fedjük le egy másik szelet kenyérrel.
- Másnap reggel vegyük ki a hűtőből és 5 perc alatt süssük meg a sütőben vagy melegszendvics készítő gépben.
Reméljük tudtunk pár ötletet adni a rohanós napokhoz, hogy hogyan is készítsünk gyorsan, finom, tápláló, egészséges, vitamindús ételeket az iskolás csemetéknek.
Jó étvágyat hozzá! :)
Bán Bonita
dietetikus